LinuxDays 2019

KiCAD a vysokorychlostní/mikrovlnné plošné spoje
06.10, 15:30–15:50 (Europe/Prague), 111
Jazyk: Čeština

V přednášce se podíváme na to, jak se dají (nebo nedají, na to dojde řeč) v KiCADu tvořit vysokorychlostní a mikrovlnné plošné spoje. Řeč bude o diferenciálních párech a jejich optimalizaci, jako je třeba vyrovnávání délek a zda na to má KiCAD nástroje. Dále přijde na přetřes podobné téma, a sice paralelní vysokorychlostní sběrnice. Potom se podíváme na to, jak (a jak prakticky) se dají v KiCADu navrhovat mikrovlnné plošné spoje, zejména koplanární vedení, mikropásková vedení a mikropáskové filtry.

Materiály z přednášky se budou po přednášce nacházet na GitHubu uživatele "MR-DOS". Informace se budou vztahovat k aktuálním "nightly" buildům KiCADu, informace tedy budou platné pro verze 5.1+. Pro KiCAD 4 a nižší většinu uvedených postupů není možné použít.


Obtížnost

Pokročilí

Bastlíř a skoro-už-inženýr z FELu. Ve volných chvílích si bastlím měřáky na ověřování jiných bastlů ;)
V tuhle chvíli moje bastlení přerostlo v diplomku, která se zabývá levným elektrickým reflektometrem. Zatím to umí měřit děje s náběžnou hranou okolo 260 ps vzorkovacím kmitočtem 50 GSa/s. To je taky důvod, proč si hraju s KiCADem - na to se ostatně můžete podívat na mém GitHubu ("MR-DOS"). Nebo se přijďte pokecat na stánek bastlířu z klubu Silicon Hill. Najdete nás podle nápisu "MacGyver" a spousty funkční veteše.