LinuxDays 2019

NuttX (RTEMS) - ukázky aplikací, výměna zkušeností
05.10, 16:00–17:50 (Europe/Prague), 348
Jazyk: Čeština

Systém NuttX nabízí alternativu k OS GNU/Linux pro mikrokontroléry s malým množstvím paměti (např. 32kB RAM), přitom dodržuje standardy POSIX a tak je možné psát aplikace přenositelné mezi GNU/Linuxem a NuttXem.

Workshop nabízím jako příležitost k setkání se, vzájemnou výměnu zkušeností jak s OS tak s podporovaným HW. Hlavní přínos může mít pro ty, co vlastní některý z podporovaných procesorovým modulů a chtějí si na něm něco vyzkoušet a případně poradit. Předvedu, jak systém nakonfigurovat a pustit na několika našich deskách s rozhraním ETHERNET, CAN, RS-485. Předvedu, jak kompilovat a nahrávat aplikace přes síť, vytvářet "jaderné" moduly atd. Využitelnost sytému testuji pro jednoho našeho firemního partnera a v duchu otevřeného sdílení SW a znalostí jsem již několik oprav i úprav umožňujících obecnější využití systému do projektu přispěl. Naopak si rád poslechnu zkušenosti druhých.

Pokud bude zájem, tak na shodném hardware předvedu i běh systému RTEMS. Mohu zodpovědět dotazy, jak moc velký je rozdíl ve výbavě, bezpečnosti atd. proti systému GNU/Linux a kde má smysl o těchto alternativách uvažovat a kdy je jim lepší se naopak vyhnout.


Obtížnost

Advanced

Vystudoval obor kybernetika a robotika na ČVUT FEL, kde v současné době učí a pracuje na projektech využívajících Linux a další procesorové technologie. Paralelně se zabývá návrhem firmware a elektroniky laboratorních a medicínských přístrojů a přesného servořízení ve firmě PiKRON.

Tento přednášející je uvedený také u: